11-04-12

De TV wordt groen!

 

Wanneer plasma-en lcd-tv's het eerst te koop waren in de winkels, waren ze vooral bekend om hun verbluffende beeldkwaliteit tegenover de oude televisiemodellen. Wat echter niet geweten was, is dat deze TV's energievreters waren. Dit was uiteraard iets wat de verkoper, pochend over met heldere kleuren en de grootte van het scherm, ons zou vergeten te zeggen.

 

Het goede nieuws is dat deze zelfde TV's nu gemiddeld 60% efficiënter werken dan vijf jaar geleden. In 2006 zou een 42 inch plasma jaarlijks € 78,80 per jaar hebben gekost aan energie. Nu bedraagt dit slechts 45 EUR per jaar bij een gemiddeld verbruik.

 

De kosten van 1.800 televisies werd  tussen oktober 2006 en juli 2011 vergeleken. Het resultaat is dat de stand-by kost met de helft is verminderd, en de kost wanneer deze speelt 60% minder bedraagt. Wereldwij is de TV goed voor 6 tot 8% van het energieverbruik.

 

Hoewel deze goede stap voorwaarts, moet de consument op zijn hoede zijn voor oude energieconsumerende plasma schermen. Ze zijn makkelijker te herkennen, omdat energielabels voor tv's verplicht werden in december vorig jaar. Wilt u toch een energie zuinige TV, kies dan voor een LED-model.

 

13:42 Gepost door Kristof Pantoffels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.