11-04-12

België investeert in groene windenergie

 

Hoewel het niet het meest krachtige windturbine park ooit gebouwd is, is dit multi-megawatt windpark geïnstalleerd voor de kust van België, is het het meest krachtige windenergie park in de zee ter wereld!

 

De turbines, met elk een nominale capaciteit van 6,15 megawatt, maken deel uit van een 48-turbine groot park met een heftig prijskaartje van 1,28 miljard dollar. Het windpark is gelegen 30 kilometer voor de Belgische kust, in de Thorntonbank. In totaal zal het park naar verwachting 325 MW genereren wanneer alle turbines operationeel zijn.

 

Elke turbine is meer dan twee verdiepingen hoog met zijn 63-meter lange messen en een diameter van 126 meter. Ze worden gebouwd door REpower Systems. "De installatie van de eerste 6 MW turbines van dit commerciële offshore windpark is een belangrijke mijlpaal voor de gehele offshore windindustrie. Het markeert een nieuwe stap op de weg naar  grotere installaties met steeds zwaardere machines" aldus Prof Martin Skiba,hoofd van de Offshore Wind Power bij RWE.

 

RWE verwacht dat er 30 turbines geïnstalleerd worden tegen september dit jaar en de resterende 18 tegen het einde van volgend jaar. Eenmaal operationeel, zal het Thorntonbank windpark het grootste offshore windmolenpark van Europa zijn. Het kan voldoende energie genereren om 600.000 huizen te verlichten.

 

De TV wordt groen!

 

Wanneer plasma-en lcd-tv's het eerst te koop waren in de winkels, waren ze vooral bekend om hun verbluffende beeldkwaliteit tegenover de oude televisiemodellen. Wat echter niet geweten was, is dat deze TV's energievreters waren. Dit was uiteraard iets wat de verkoper, pochend over met heldere kleuren en de grootte van het scherm, ons zou vergeten te zeggen.

 

Het goede nieuws is dat deze zelfde TV's nu gemiddeld 60% efficiënter werken dan vijf jaar geleden. In 2006 zou een 42 inch plasma jaarlijks € 78,80 per jaar hebben gekost aan energie. Nu bedraagt dit slechts 45 EUR per jaar bij een gemiddeld verbruik.

 

De kosten van 1.800 televisies werd  tussen oktober 2006 en juli 2011 vergeleken. Het resultaat is dat de stand-by kost met de helft is verminderd, en de kost wanneer deze speelt 60% minder bedraagt. Wereldwij is de TV goed voor 6 tot 8% van het energieverbruik.

 

Hoewel deze goede stap voorwaarts, moet de consument op zijn hoede zijn voor oude energieconsumerende plasma schermen. Ze zijn makkelijker te herkennen, omdat energielabels voor tv's verplicht werden in december vorig jaar. Wilt u toch een energie zuinige TV, kies dan voor een LED-model.

 

13:42 Gepost door Kristof Pantoffels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Denemarken gaat voor groene energie!

Denemarken heeft besloten 50 procent van zijn elektriciteit op te wekken uit windbronnen tegen 2020. Het land hoopt zo zijn CO2-uitstoot met 34 procent te verminderen ten opzichtev an 1990.

"Denemarken wordt weer de wereldwijde leider in de transitie naar groene energie", zegt Martin Lidegaard, Deens minister van Klimaat en Energie. "Dit zal ons voorbereiden op een toekomst met stijgende prijzen voor olie en andere fossiele brandstoffen.Bovendien zal het extra banen creëren waar we zo naar uitkijken, nu en in de komende jaren. "

Het wetsvoorstel kreeg 171 stemmen uit het parlement met 179 zetels.

Denemarken volgt zo andere landen zoals Portugal (18 procent) en Spanje (16 procent) die ook gretig gebruik maken van windenergie. 

13:35 Gepost door Kristof Pantoffels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groene energie, denemarken, windenergie, windturbine, spanje |  Facebook |

Waarom zijn de olie prijzen zo hoog?

Waarom zijn de olieprijzen zo hoog? Het is een vraag die door velen wordt gevraagd, en met reden.

 

Sommigen willen je doen geloven dat de schuld moet gelegd worden  bij de hebzuchtige oliemaatschappijen, Arabieren, speculanten of de OPEC. Maar is dit ook zo?

 

Terwijl er heel wat speculaties gebeuren en investeerders en hedge funds op zoek gaan naar grondstoffen die niet worden gekocht, zijn er onderliggende fundamentele redenen die de prijs voor olie hoog houden

 

Vorig jaar november gaf het Internationaal Energie Agentschap zijn jaarlijkse World Energy Outlook rapport vrij. Traditioneel staat in dit rapport  de energievoorziening op basis van verwachte vraag.

 

Het bureau heeft geraamd dat India en China de toename naar energie van 45% nodig heeft. Olie-invoer voor deze twee landen zal groeien tot 19.1miljoen vaten per dag in 2030 ten opzichte van 5,4 miljoen vaten per dag in 2006.

 

De vraag naar olie zal groeien naar 116 miljoen vaten per dag in 2030, een stijging van 37% ten opzichte van het olie verbruik in 2006. In dit rapport in waarschuwde het Internationaal Energie Agentschap dat de prijs van een vat olie 159 dollar zou kunnen bereiken in 2030 als gevolg van hoge groei van de vraag. Deze schatting is op zijn minst heel conservatief.

 

In werkelijkheid zal dit veel meer bedragen.

 

Door de recessie  in de Verenigde Staten, was er een lagere vraag naar olie en de prijzen daalden. Nu met China, India en andere snel groeiende landen welke steeds grotere hoeveelheden olie eisen en nodig hebben, is dit verleden tijd. Indien één hoofd in de Chinese en Indiase landen evenveel olie zou nodig hebben dan één hoofd in de Verenigde Staten, dan zouden oliereserves het slechts 15 jaar langer uithouden.

 

De andere fundamentele verandering is dat er weinig extra voorraad is. Hoewel Saoedi-Arabië de wereld wil doen geloven de productie te verhogen ten gunste een stabiele markt te behouden is dit niet de realiteit. De realiteit van het OPEC-kartel is dat terwijl ze vasthouden aan productiequota, ze ook hun productiequota overschrijden. In het verleden heeft dit geleid tot een sterke neerwaartse druk op de prijzen.

Zijn dit de zijn de tekenen dat de wereld op een maximale olieproductie capaciteit aanzit? Betekent dit dat Peak Oil is aangekomen? Naar mijn mening nog niet.

Nieuwe productie zal blijven bestaan en  in de komende jaren wordt waarschijnlijk de wereldwijd maximale olieproductie verhoogt. Dus we hebben de piek in de productie (gelukkig) nog niet bereikt.

 

Wanneer dit zal gebeuren zal olie ontzettend duur worden. Groene energie is hier voorlopig het enige alternatief op.

13:29 Gepost door Kristof Pantoffels in Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olie, groene energie, opec, internationaal energie agentschap |  Facebook |