09-05-12

Groene energie en de recessie

Herinner je je nog dat politici ons vertelden dat we ons geen zorgen hoeven te maken over een huizenbubbel, en hierdoor een paar slimme beleggers enorme winsten wisten te maken? Nou, weer hetzelfde deja-vu… Terwijl de meeste politici pleiten dat hernieuwbare energie niet levensvatbaar zal zijn, zitten ze weer grondig mis.

Warren Buffett is een belangrijke investeerder in windenergie in de Verenigde Staten, de grootste elektrisch voertuig (EV) fabrikant in China, en een van de de grootste zonne-energiecentrales in de wereld. Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, heeft geïnvesteerd in een zonne-energie bedrijf dat reeds 168 megawatt produceert  en nog eens 500 megawatt in de pijplijn heeft. Andere slimme beleggers zetten groot in op duurzame energie, onder andere Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) en Goldman Sachs.

De argumenten ter ondersteuning van deze enorme investeringen in duurzame energie zijn tegenwoordig net zo eenvoudig en logisch als de argumenten om in het verleden in te zetten op de woningmarkt.  Als u eigenaar bent van een traditionele energiecentrale, zullen uw brandstofkosten voor kolen, aardgas en olie onvermijdelijk stijgen. Indien u echter wil investeren in wind-, zonne-energie en andere vormen van duurzame energie, zullen uw brandstofkosten op nul blijven voor de komende 50 tot 100 jaar. Dit zorgt voor een ingebouwd kostenvoordeel. Duurzame energie wordt steeds meer waard elke keer prijzen van fossiele brandstoffen verhogen.

Dus, wie zal profiteren van de enorme kostenvoordelen van duurzame energie (retorische vraag)? Opnieuw worden we geconfronteerd met een geval van deja-vu. De manier waarop we op dit moment geleid worden, (of juist niet) zullen bijna alle opbrengsten van duurzame energie naar een kleine, maar zeer slimme groep investeerders gaan.

Hier is waarom:
Laten we aannemen dat we onze nationale doelstelling om 80% van onze elektriciteit uit fossiele brandstoffen en 20% uit groene energie te halen tegen het jaar 2002. Dankzij dit soort scheve verhoudingen, zal de marktprijs voor elektriciteit sterk beïnvloed worden door de kosten van fossiele brandstoffen. De relatief kleine bijdrage van hernieuwbare energiebronnen zal geen lagere prijzen voor consumenten garanderen.  Als gevolg hiervan zullen de investeerders die eigenaar zijn van hernieuwbare energie centrales buitenmaatse winsten verkrijgen door de verkoop van elektriciteit  aan prijzen die worden aangedreven door fossiele brandstoffen, terwijl de productie van deze elektriciteit nul bedraagt!
Kort gezegd, de consument krijgt heel weinig prijsvoordeel uit deze 20% hernieuwbare energie.

Laten we nu eens aannemen dat 100% van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zou komen in het jaar 2020. In dit eva; zal de elektriciteitsprijs worden bepaald door de concurrerende markt waar alle stroomproducenten zonder brandstof kosten zitten. Aangezien alle energieproducenten moet concurreren tegen andere centrales die ook zonder brandstof kosten zitten, zal de prijs die consumenten betalen voor elektriciteit dalen (of in ieder geval niet zo snel stijgen).

Kunnen we echt voldoende duurzame energie aanmaken om een verschil te maken de komende acht jaar? Ja.

Enkele voorbeelden? In 1960 duurde het slechts acht jaar om de technologie te ontwikkelen om naar de maan te rijzen. Tussen 1938 en 1945 werden maar liefst 663 000 militaire vliegtuigen gebouwd en voor 10 miljoen ton betoon aangelegd, voornamelijk voor landingsbanen.

We mogen niet toestaan dat de complexiteit van de elektriciteitsmarkt ons zo laat afleiden van het doel om meer groene energie op te wekken. Kleine hoeveelheden groene energie, zoals particulieren zonnepanelen installaties, bieden uiteindelijk te weinig voordelen voor iedereen.

Als we dit simpele feit accepteren dat er moet geïnvesteerd worden in meer duurzame energie, kunnen we overgaan tot de meer complexe vraag hoe je dit doet.

11:44 Gepost door Kristof Pantoffels in groene energie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groene energie, duurzaamheid, recessie, investeren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.